S-banen

Banedanmark er i gang med at udskifte alle signalanlæg på S-banen - strækning for strækning.

Udskiftningen sker nu, fordi signalanlæggene er gamle og nedslidte. Over de næste år vil det nuværende signalsystem blive udskiftet med et nyt, moderne computerstyret signalsystem, så der fortsat kan sikres en robust, stabil og pålidelig togtrafik på S-banen.

Hillerød-Jægersborg (2016) var den første strækning med det nye signalsystem på S-banen. Strækningen blev valgt som den første, fordi strækningens gamle signalsystem var det ældste på S-banen og togkontrolsystemet; såkaldt forenklet HKT,  var mere simpelt end på resten af S-banen. 

Det nye signalsystem på S-banen rulles ud - strækning for strækning - og det forventes, at det nye signalsystem er udrullet på hele S-banenettet i løbet af 2022.

Se de strækninger der arbejdes på

Kendt teknologi 

Det nye signalsystem er baseret på det såkaldte Communication Based Train Control (CBTC) og skal erstatte det nuværende signalsystem. Systemet er den nyeste generation af signalsystemer til bybaner. Der er allerede tilsvarende systemer i drift flere steder i verden herunder New York, Paris, London og Madrid. Så systemet er en kendt og afprøvet teknologi, men det skal tilpasses danske forhold.

Teknologien i det nye signalsystem betyder blandt andet, at de traditionelle signaler langs sporet forsvinder. Lokoføreren får derimod signalet direkte ind på en skærm i førerhuset i toget via radiosignaler.  Desuden betyder den nye teknologi, at der vil være langt mindre udstyr i og omkring sporene, end der er i dag. 

S-bane CBTC pr. januar 2022

seneste nyt